Tragovima istorije

Nedelja, septembarski vreo dan. Savršena kombinacija za beg, istraživanje i obilaske. Mislim da je vreme za stvaranje novih uspomena! Road trip? A što da ne! 

Uputili smo se ka Đerdapskoj klisuri i posetili najstarije arheološko nalazište  iz doba mezolita i neolita - Lepenski vir. 


Ovo praistorijsko nalazište otkriveno je 1965.godine i jedno je od brojnih nalazišta koja su istraživana u mističnom Đerdapu.
Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri, 14,5 km uzvodno do Donjeg Milanovca i 1,5 km od ušća Boljetinske reke u Dunav.

Na samom ulazu u lokalitet nalazi se pult na kome se kupuju karte za obilazak i gde će vam detaljno biti objašnjen plan obilaska.



Najpre smo pogledali kratak dokumentarac o Lepenskom viru, o neverovatnom arheološkom otkriću starom više od 8.000 godina i načinu na koji je otkriven. Jako zanimljiva priča o iskopavanju i pronalaženju skulptura, figura i objekata koje su izmenile kompletnu svetsku istoriju.
Pre toga, niko nikada nije čuo o Lepenskom viru..



Iskopane su ljudske i životinjske kosti i kao kockicama, počelo je slaganje do tada nepoznatog praistorijskog načina života.  Pronađeni su ostaci naselja sa staništima i svetilištima trapezoidne osnove, nekropole koje su ukazivale na posebne pogrebne rituale. Brojni nalazi od kosti i kamena svedoče o tome da ovo misteriozno mesto nije bilo samo naselje, već i sakralni centar. Na ovom praistorijskom nalazištu izdvojena su naselja koja pripadaju ranom mezolitu (9500-7500 p.n.e), poznom mezolitu(6300-5900 p.n.e.) i ranom neolitu (5900-5500 p.n.e).




Nakon dokumentarca, uputili smo se u muzej Lepenskog vira.

Stanovnici Lepenskog vira izrađivali su skulpture od oblutaka krupnozrnog peščara uz pomoć dve tehnike izrade - iskucavanje i klesanje. Po motivima, svrstavali su ih u dve grupe - figuralne i ornamentalne. Figuralne skulpture karakteriše glava sa istaknutim obrvama, ušima, nosom i ustima, dok su na ornamentalnim skulpturama i žrtvenicima najzastupljeniji motivi meandra, riblje kosti i pletenice. Sve pronađene skulpture, ostaci kostiju, alata i kamena, izloženi su u muzejskoj postavi.


Otkriveni građevinski objekti imaju jednake trapezoidne oblike osnova i jednak raspored konstrukcije koje su u njih ugrađene. Kuće su se gradile od drveta i kamena i sve su imale osnove u obliku trapeza sa ručno povijenom čeonom stranom. U sredini kuće nalazili su se kameni blokovi koji čine ognjišta u obliku pravougaonika. Skulpture ili žrtvenici od kamena, ugrađivani su u pod ispred ili iza ognjišta i bile su magijsko-religijskog karaktera . Okolni prostor okruživale su kamene ploče.


Povod za zaštitna arheološka istraživanja u ovom delu Đerdapa bila je izgradnja prve brane na Dunavu (HE Đerdap 1) i formiranje akumulacionog jezera uzvodno od Kladova.  Da bi se nalazište sačuvalo od potapanja, 1970. godine doneta je odluka da se naselje izmesti na novu lokaciju u neposrednoj blizini. Premešteni su ostaci kuća i svetilišta, kamen po kamen, i postavljeni u isti položaj.



Ovo mesto mi zagonetno golica maštu već duže vreme.. Puni utisaka i pomešanih osećanja, nastavili smo put dalje. 
U povratku smo svratili do sada već čuvenog eko-etno kompleksa i galerije na otvorenom - Kapetan Mišin breg. 

Sjajno mestašce sa interesantnim skulpturama, muzejem vina, atuentičnom hranom i još mnoštvo stilski uređenim figurama od drveta i kamena. Kompleks se nalazi na uzvišenju od 173 m nadmorske visine odakle se pruža veličanstven pogled na Dunav i Donji Milanovac.




Sunčana nedelja je, očigledno, bila idealna za posetu jer je lokalitet tog dana bio prepun turista. Naše putešestvije se nastavlja.. Bilo je pravo vreme za kratki predah.

Uputili smo se ka restoranu „Varnica“ u srcu Đerdapske klisure. 
A da li ste znali da je na ovom mestu nekadašnja balon stanica „Varnica“ služila za regulaciju rečnog saobraćaja? 

Kazan je, pre izgradnje brane, bio najdramatičniji predeo i najopasniji za plovidbu. Otežane uslove plovidbe je tada regulisao specifičan sistem vođenja i kontrole od šest signalnih stanica na obe obale Dunava. Služio je kao jedinstveni semafor, podignut ili spušten, balon je bio znak kapetanima da slobodno prođu ili sačekaju mimoilaženje brodom iz suprotnog smera. Nekadašnja balon stanica danas je pretvorena u panoramski restoran koji nudi nezaboravne zalaske sunca i sjajno je mesto za romantične trenutke uz najbolja vina istočne Srbije.




Ovde se naša avantura završava. Dok ne smislimo novu rutu, dok ne istražimo neka druga mesta.
 Vidimo se uskoro!

Comments

Popular posts from this blog

Zlatibore pitaj Taru..

Romale, Romuli samo to reci mi..

Opraštam ti Zlatiborske zore